Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniała zabawa oraz świetny sposób na budowanie więzi między rówieśnikami. Samodzielnie przyrządzone danie to prawdziwy powód do dumy: dziecko czuje, że jest samodzielne i potrafi zrobić coś, co zwykle zarezerwowane jest dla dorosłych. W gr. „Smerfy” przedszkolaki postanowiły, że zrobią przysmak, który nadaje się idealnie na śniadanie, i z łatwością się go przygotowuje. Dzieci samodzielnie zrobiły „Jogurtowe Parfait”. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków, chusteczek na głowę i przygotowaniu stanowisk pracy, wszyscy zabrali się do pracy. Starszaki na deseczkach kroiły przyniesione z domu różne owoce: banany, kiwi, truskawki, borówki, maliny a następnie umieszczały je warstwowo w szklanych pucharkach, posypując je mussli. Ubijały śmietankę albo jogurt i ozdabiały wierzch deseru orzechami, wiórkami czekolady, ziarenkami granatu. Podczas robienia tego smakowitego „śniadaniowego deseru”, przedszkolaki kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Po skończonej pracy wszyscy zajadali smakowity deser. Przedszkolaki obiecały, że zrobią niespodziankę swoim domownikom i przygotują taki specjał w domu!
Opracowała: mgr Marta Pulnar