W październiku „Skrzaty” wybrały się do pobliskiego zieleniaka, gdzie mogły zobaczyć dary jesieni – różnorodne warzywa i owoce. Przedszkolaki wzbogacały swoją wiedzę na temat warzyw i owoców, określały ich kształt i kolor. Wskazywały także swoje ulubione oraz opowiadały, co można z nich przyrządzić. Kolejnego dnia dzieci przyniosły do przedszkola owoce, ponieważ postanowiliśmy wspólnie zrobić sałatkę owocową. Po dokładnym umyciu rąk, założeniu fartuszków, chustek na głowę i przygotowaniu stanowisk pracy, zabraliśmy się do pracy. Każdy przedszkolak na swojej desce kroił przyniesione z domu owoce: jabłka, gruszki, śliwki, banany, kiwi, truskawki, a następnie wsypywał je do dużej miski. W trakcie przygotowywania sałatki owocowej „Skrzaty” kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe i przyswajały zasady dbania o higienę. Po skończonej pracy wszyscy z apetytem zajadali sałatkę owocową. Okazało się, że wspólne przygotowanie sałatki było wspaniałą zabawą i doskonałym sposobem na budowanie wzajemnych relacji. Widać było, że dzieci czerpią radość z tego, co robią i uczą się współpracy. Na twarzach przedszkolaków malowała się duma, że potrafiły samodzielnie przygotować pyszny deser.
Wioletta Pańczuk